понедељак, 23. август 2010.

skidanje sa droge

Skidanje sa droge je dug proces. Čak i ako nije mukotrpan u onom najosnovnijem, fizičkom smislu. Ovde mislimo na bezbolne metode lečenja narkomanije koje se u Beogradu vrše na privatnoj ruskoj klinici Dr Vorobjev.

Skidanje nije sam proces detoksikacije organizma. Detoksikacija je bitan, veoma bitan, prvi korak, ali za njim sledi još mnogo rada i truda.

Znači, i bezbolno skidanje sa narkotika nije skidanje pri kome pacijent ne mora da uloži nikakav napor.

Kada je organizam već očišćen od narkotika, tada dolazi deo lečenja koji se koncentriše na uništavanje rovca, želje za drogom ili alkoholom.

Ovo se postiže modernim metodama lečenja, aparaturom kao što je oprema za poboljšanje lučenja endorfina ili oprema za audio-vizuelnu stimulaciju, psihoterapijom, jogom, itd.

U ovoj fazi lečenja bitnu ulogu ima i naltrekson, antagonista opoidnih receptora koji poništava efekat droge. Ovde je bitna saradnja pacijenta, koji ne treba da na primer, pokuša da unese što više droge u svoj organizam kada vidi da ona nema dejstvo. Neće doći do željenog efekta a unošenjem velikih količina supstance može doći do predoziranja koje može biti i fatalno.

Zato je bitno da pacijenti aktivno učestvuju u svom lečenju, što se i događa, kako se stiče prijateljstvo i poverenje prema lekarima klinike Dr. Vorobjev. Vrata klinike su otvorena i posle završetka stacionarnog lečenja, kada se pacijenti mogu obratiti za pomoć ako osete da im je ona potrebna.

Нема коментара:

Постави коментар